Nyelvek

SustainAqua projekt

Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 70 sor).

"Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért", rövid nevén: SustainAqua, az Európai Unió 6. Keretprogramja által finanszírozott együttműködési projekt, melyben 12 országból 24 kutatóhely, vállalkozás és szervezet vett részt.
A projekt fő célkitűzése az volt, hogy olyan kutatási és képzési programok valósuljanak meg, amelyek elősegíthetik a legfontosabb európai édesvízi haltermelési rendszerek hosszú távú gazdasági és környezeti fenntarthatóságát. Öt különböző termelési rendszerben folytattak kísérleteket annak vizsgálatára, hogy miként lehet a termelés színvonalát úgy növelni, hogy mellette a környezeti fenntarthatóság mutatói is javuljanak.

Az öt különböző országban megvalósuló modellek témái a következők voltak:
• Svájc: Intenzív tilápia nevelés üvegházas hidrokultúrás növénytermesztés és ráktenyésztés integrációjával
• Lengyelország: Polikultúrás extenzív haltermelés fejlesztése új fajok (lapátorrú tok) bevonásával
• Magyarország: Ragadozó halak intenzív nevelésének fejlesztése és járulékos haszonvételek növelése a környezeti terhelés minimalizálása mellett
• Hollandia: Az energia fogyasztás és a környezeti terhelés csökkentése intenzív haltermelő telepeken
• Dánia: Az intenzív pisztrángtelepek környezeti terhelésének minimalizálása

A HAKI vezetésével megvalósuló két magyar modellkísérlet közül az elsőben az átfolyóvizes intenzív halnevelés elfolyóvizének kezelését vizsgálták halastavak és vízinövényes tavak összekapcsolásával létrehozott vizes élőhely alkalmazásával, illetve azt, hogy a vízkezelés mellett milyen hasznosítható melléktermékek állíthatók elő. A második magyar kísérletsorozatban az intenzív és extenzív haltermelés összekapcsolásával létrehozott haltermelő rendszer vizsgálata történt, különös tekintettel a különböző ökotechnológiai elemek alkalmazhatóságára. 
A kutatások végső irányának és az értékelési szempontok meghatározásába a kutató intézmények bevonták a szakmai partnereket is. A részvevők közös munkájának eredményeként született meg az egyes termelési rendszerek fejlesztési lehetőségeit gyakorlati szempontból bemutató képzési anyag. A modulokból álló AQUA+ esettanulmányok alapján kialakított képzési anyagok összeállítását a HAKI koordinálta.

SustainAqua kézikönyv angolul
SustainAqua kézikönyv magyarul
SustainAqua kézikönyv oroszul
SustainAqua kézikönyv románul

sustainaqua150.jpg

 

The development of the webpage (in 4 languages) has been 
supported by the AQUAREDPOT project funded by the European Commission (FP7-316266).

 NAIK HAKI Ügyrend