Nyelvek

  • Magyar
  • English
  • Română
  • Polski
  • Русский

ARRAINA Projekt

Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 70 sor).
PROJEKT.png FELADATOK.png EREDMÉNY.png RENDEZVENY.png

 
A projekt bemutatása

Haladó Kutatási Kezdeményezés A Táplálkozásért És Az Akvakultúráért (ARRAINA - Advanced Research Initiatives for Nutrition and Aquaculture) című  projekt az EU FP7 KBBE.2011.1.2-11 collaborative program keretében valósul meg 2012-2016 között.

A projekt célkitűzése a növényi alapanyagok haltakarmányba történő beépítésének hosszú távú hatásai a hal növekedésére, szaporodására, ellenálló képességére, anyagcsere folyamataira és a halhús minőségre. További cél az új haltakarmányok hosszú távú környezeti hatásának vizsgálata és élőtáplálék dúsítási technológiák fejlesztése vitamin és ásványi anyagokkal.

Halászai Kutatóintézet számára a következő feladatok megvalósítása szerepel:

WP1. Anyagcsere és a különböző halbetegségek jelzésére használható biomarkerek meghatározása és alkalmazása. 
Célkitűzés: Linol/linolénsav kompeticíójának vizsgálata pontynál nyomjelzéses technika segítségével. Értékeljük a zsírsav arány biomarkerként történő alkalmazását.

WP2 Újszerű módszerek kidolgozása és alkalmazása a haltakarmányozásban. Célkitűzés: Pontylárva első élőtáplálékának dúsítása C és B vitaminnal, valamint ásványi anyagokkal. A kerekesféreg és a sórák dúsítására különböző technológiákat dolgozunk ki és tesztelünk.

WP4 Halliszt/halolaj nélküli, növényi alapanyagokat tartalmazó haltakarmányok alkalmazása ponty tavi nevelésben. 
Célkitűzés: Teljes életcikluson keresztül tartó etetés hosszú távú hatásának vizsgálata a hal növekedésére, takarmányhasznosítására, anyagcsere folyamataira, egészségére, betegség ellenálló képességére és a halhús minőségre. 

WP5 Az új haltakarmányok hosszú távú környezeti hatásának vizsgálata. 
Célkitűzés: A halastavi rendszerek tápanyag bevitelének és elfolyó vizeinek vizsgálatát az öt éves haltenyésztési ciklus során. Meghatározzuk az üledék, víz, természetes táplálék, takarmány és a hal tápanyag- és elemtartalmát, mely segítségével értékeljük a tápanyagmérleget és a különböző összetételű takarmányok hatásait a környezetre. 

WP6 Programozott takarmányozás 
Célkitűzés: Tanulmányozzuk a ponty anyák specifikus takarmányozásának hatását a hal embrionális és ivadékkori fejlődésére. A hallárvák és ivadékok stressz ellenállóképességét szintén vizsgáljuk oxigénhiány és különböző népesítési sűrűség esetén.

WP7 Kommunikációs tevékenységek/ Tréning programok/ Tudás-technológia transzfer/ Konferenciák - workshop-k /Tanulmányutak szervezése.

szechenyi_2020_logo_fekvo_color_RGB_0.jpg NKFI_ALAP_INFOBLOKK_1_0.jpg

 

The development of the webpage (in 4 languages) has been 
supported by the AQUAREDPOT project funded by the European Commission (FP7-316266).

 NAIK HAKI Ügyrend