Nyelvek

  • Magyar
  • English
  • Română
  • Polski
  • Русский

ARRAINA Feladatok

Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 70 sor).
PROJEKT.png FELADATOK.png EREDMÉNY.png RENDEZVENY.png

A munkaterv év szerinti bontásban:

2013

1. részfeladat. Anyagcsere és különböző betegségek jelzésére használható biomarkerek meghatározása és alkalmazása.

14C-el jelzett linolénsav bevitele intraperitoneális injekcióval vagy szondatáplálással eltérő lenolaj tartalmú táppal etetett (0,5- 1,5- 4,5 %) ponty ivadékok esetében. A linolénsav metabolizmusa során keletkező termékek elválasztására radio-gázkromatográfiás módszert alkalmazunk. A kísérlet során a hal kilégzésekor összegyűjtött CO2 14C koncentrációját folyadék-szcintillációs berendezésen határozzuk meg.
Mintavételek:
- 6 hetes etetési kísérlet során növekedési paraméterek meghatározása
- izotóppal jelzett takarmány bejuttatása során egész halminták zsírsav tartalmának, foszfolipidek, trigliceridek zsírsav profiljának meghatározása. 

2. részfeladat. Újszerű módszerek kidolgozása és alkalmazása a hallárva nevelésben.

Pontylárva nevelése vitaminnal dúsított artémiával. Dúsításhoz különböző algakészítményeket és emulziókat használunk, az artémia bioenkapszulációs képességének figyelembevételével. A lárvanevelés 2 héten keresztül folytatjuk, majd átszoktatjuk vitaminnal dúsított száraz takarmányra. 
Mintavételek:
- a dúsulás mértékének meghatározása HPLC mérés segítségével 
- lárvák megmaradásának, növekedési mutatóinak értékelése 

3. részfeladat. Anyahalak takarmányozásának hatása az ikratermelésre és a lárvák túlélési képességére. 

A ponty anyajelöltek takarmányozásával kezdődő életciklus nevelési kísérletben három csoportot állítottunk be, melyhez a következő takarmányozási eljárást használtuk. 
1. CT kontroll csoport: természetes táplálék+kiegészítő gabona; 
2.  F kísérleti csoport: természetes táplálék+ mérsékelt halolaj/halliszt tartalmazó táp;
3. V kísérleti csoport: természetes táplálék+növényi olaj/növényi fehérje tartalmú halliszt mentes táp.

Az anyajelöltek nevelése 4 hónapon keresztül történik, majd mesterségesen szaporítunk. Szaporítás után a kikelt lárvákat kihelyezzük az előnevelő tavakba (lárvanevelés 2 mg -1 g) és természetes táplálékkal etetjük. Az ivadékneveléshez (1 g -150 g) a korábban felsorolt, három különböző összetételű takarmányt juttatjuk ki a három x két kísérleti tóba.

Mintavételek:
- Takarmányminta a kísérlet indításakor – beltartalom, zsírsav összetétel vizsgálathoz
- Gonádminta szövettani és zsírsavprofil vizsgálatokhoz
- Vér, kopoltyú és májminta génexpressziós vizsgálatokhoz a vitallogenézis, valamint a zsírsav metabolizmus és antioxidáns rendszer tanulmányozásához. 

Mintavételek 
- Takarmány- és plankton minta a kísérletek indításakor zsírsav összetétel vizsgálathoz
- gonado-szomatikus indexek meghatározása
- gonádminta zsírsav profil meghatározáshoz
- lárvaminta testösszetétel, zsírsav és kondíciós faktor meghatározáshoz
- ivadékminta testösszetétel, zsírsav és kondíciós faktor meghatározáshoz, 

2014

4. részfeladat. Pontyivadékok és előnevelt halak ellenálló képességének vizsgálata, valamint zsírsav metabolizmus tanulmányozása

Az pontyivadékok utónevelése az anyákhoz hasonló összetételű takarmányokkal történik 2 párhuzamos tóban. Az összetett takarmányokat az ivadék fehérje igényéhez állítjuk. A szezon végén telelőbe kerülnek csoportonként elkülönítve. Tavasszal a pontyivadékokat a nevelő tavakba helyezzük, ahol folytatódik a célzott takarmányozás az előző évben alkalmazott módon egészen lehalászásig. 

Mintavételek
- Takarmány- és plankton minta, egész test halminta a kísérletek indításakor beltartalmi és zsírsav profil vizsgálatokra
- vörös és fehér izom, kopoltyú és máj minták begyűjtése zsírsavelemzésre, tavasszal, szezon közepén és ősszel
- ponty ivadékokból begyűjtött vérminta RNA elemzése high-throughput nanocapillary QRT-PCR technika alkalmazásával. A génexpressziós vizsgálatok a zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer tanulmányozásához szükségesek

50/100/150 g tömegű ivadékokkal Aeromonas hydrophila baktériummal történő fertőzéses kísérletek beállítása, a betegséggel szembeni ellenálló-képesség vizsgálata. A természetes immunválasz jellemzőinek és az immunválaszhoz kötött gének kifejeződésének vizsgálata. 

Mintavételek: vérből (immunválasz) és fejveséből (génkifejeződés 

2015 - 2016

5. részfeladat: Növényi alapanyagok haltakarmányba történő beépítésének hosszú távú hatásai a ponty növekedésére, anyagcsere folyamataira és halhús minőségre.

Növendék halak nevelése piaci méretig (2-3 kg), majd anyajelöltek kiválasztása és nevelése (5-6 kg) a kísérleti tápokkal.

Mintavételek 
- Takarmány- és plankton minta a kísérletek indításakor
- filéminták testösszetétel vizsgálatra tavasszal és ősszel
- filéminta piaci méretű halból (1,5 kg) filézési hozam, testösszetétel, antioxidáns vitaminok és tioabarbitursav (TBA) meghatározása céljából. Továbbá fehér és vörös izomminta begyűjtése a halhús frissességének és fiziko-kémiai tulajdonságainak vizsgálatára.
- filéminta piaci méretű halból (1,5-2 kg) a környezeti szennyező anyagok akkumulációjának vizsgálatára (pl. nehézfémek, peszticidek, gyógyszermaradványok stb) 
- szaporításkor során reprodukciós paraméterek meghatározása, gonád mintavétel hisztológia elemzésre, gonado-szomatikus indexek meghatározásra, zsírsav profil meghatározásra.
-  vér- és kopoltyúminta génexpressziós vizsgálatokhoz, az RNA elemzése high-throughput nanocapillary QRT-PCR technika alkalmazásával. A génexpressziós vizsgálatok a zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer tanulmányozásához szükségesek.

szechenyi_2020_logo_fekvo_color_RGB_0.jpg NKFI_ALAP_INFOBLOKK_1_0.jpg

 

The development of the webpage (in 4 languages) has been 
supported by the AQUAREDPOT project funded by the European Commission (FP7-316266).

 NAIK HAKI Ügyrend